Training en opleiding is de sleutel voor de organisatie van nu om zich klaar te maken voor de toekomst. Zeker nu er een krapte heerst op de arbeidsmarkt in vele sectoren, is het van belang om medewerkers te trainen en op te leiden op gebieden die zowel nu als in de toekomst voor de organisatie van belang zijn.

Om dit te ondersteunen worden leerbudgetten steeds ruimer. In 2022 was het gemiddelde leerbudget € 1000,- per persoon, waar dat in 2021 nog € 800,- was. Dat is een stijging van een kleine 25%. Maar wat jammer is, is dat bij bijna 40% van de organisaties het leerbudget grotendeels niet wordt besteed. Volgens werkgeversvereniging AWVN bleef in 2022 maar liefst 1.7 miljard euro van alle opleidingsbudgetten ongebruikt. Daarnaast weet een klein deel van de organisaties niet eens hoeveel er nu precies wordt uitgegeven aan training en opleiding.

Wat zorgt voor de grootste belemmering bij werknemers om te leren, is de onduidelijkheid over het beschikbare opleidingsbudget in combinatie met geen beloningssysteem. Terwijl een groot deel van de Nederlandse werknemers juist vindt dat zijn of haar werkgever moet investeren in het verbeteren in de IT-vaardigheden antwoordt 63%. Dit omdat de maatschappij steeds verder digitaliseert. Daarnaast zijn bijna al deze medewerkers van mening dat deze IT-vaardigheden niet alleen belangrijk zijn voor henzelf, maar ook om de continuïteit en stabiliteit van de organisatie, waar zij werkzaam zijn, te waarborgen.

Zowel werkgevers als werknemers zijn dus van mening dat training, opleiding en certificering onderdeel zijn van een gezonde toekomstbestendige organisatie. Het is nog begin 2023 en de meeste leerbudgetten zijn vanaf nu bekend. Dus voor welke trainingsuitdaging gaan jullie? Wij zien jullie hopelijk snel!

Maart 2023

Bron: Financieel Management