De tijd staat nooit stil. Zo ook niet voor de huidige Microsoft certificeringen. Want in de aankomende maanden gaat er namelijk wat veranderen in de bestaande Microsoft certificeringen. Dit om ervoor te zorgen dat de certificeringen aansluiten bij het huidige werkveld, onderzoekt Microsoft regelmatig of de certificeringen nog passend zijn bij de gevraagde kennis & vaardigheden. Dus misschien goed om te kijken of de certificeringen die jij nog graag zou willen behalen binnenkort niet komen te vervallen.

Microsoft 365 Certified Modern Desktop Administrator | MD-100 & MD-101
Deze certificering is een van de meest gevraagde certificeringen op dit moment en geeft een goede basis voor het implementeren, configureren, beveiligen, beheren en bewaken van apparaten en cliënt toepassingen in een bedrijfsomgeving. Binnen deze certificering zullen twee wijzigingen plaatsvinden:

Microsoft 365 Certified Enterprise Administrator Expert | MS-100 & MS-101
De Microsoft 365 Certified Enterprise Administrator Expert certificering is een vervolg certificering van de meeste Microsoft 365 portfolio certificeringen. Ondanks dat ook deze certificeringen enkele wijzigingen ondergaat de komende maanden laat het nog steeds zien dat je dezelfde vaardigheden op expertniveau bij het evalueren, plannen, migreren, implementeren en beheren van Microsoft 365 beheerst. Binnen deze certificering zullen twee wijzigingen plaatsvinden:

  • Per juli 2023 zal de naam van deze certificeringen wijzigen naar Microsoft 365 Certified Administrator Expert.
  • De twee bijbehorende examens MS-100 & MS-101 zullen niet meer beschikbaar zijn per juli 2023. Daarvoor in de plaats komt het examen MS-102 welke bovenstaande twee examens zal vervangen. Het examen MS-102 is per mei 2023 beschikbaar in de bèta versie.

Microsoft 365 Certified Collaboration Communications Systems Engineer Associate | MS-721
De certificering Microsoft 365 Certified Collaboration Communications Systems Engineer Associate wordt als nieuwe certificering toegevoegd aan het Microsoft 365 portfolio. Deze certificering ligt met de kennis & vaardigheden dicht bij de huidige certificering Microsoft 365 Certified Teams Voice Engineer Expert. Maar de huidige certificering is gericht op één technologie en als we kijken waar organisaties naar op zoek zijn, is het duidelijk dat de rol een bredere set vaardigheden omvat om te bouwen en het beheren van oplossingen voor meerdere communicatietechnologieën, waaronder audiovisuele (AV), telefoniesystemen en oplossingen voor teamvergaderruimtes.

De nieuwe certificering zal pas per juli 2023 beschikbaar zijn. Bij deze certificering hoort natuurlijk ook een nieuw examen, het MS-721 | Collaboration Communications Systems Engineer examen zal al wel per maart 2023 in de bèta versie beschikbaar zijn.

Microsoft 365 Certified Teams Voice Engineer Expert | MS-720
Zoals hierboven al even genoemd ligt de nieuwe Microsoft 365 Certified Collaboration Communications Systems Engineer Associate certificering met kennis & vaardigheden enorm dicht bij deze certificering. Omdat deze certificering maar gericht is op één technologie, heeft Microsoft dan ook besloten om per juni 2023 afscheid te nemen van deze certificering. Mocht je voor deze certificering aan het studeren zijn, dan heb je tot dan de tijd om succesvol deel te nemen aan het MS-720 | Microsoft Teams Voice Engineer examen.

Microsoft 365 Certified Teams Application Developer Associate | MS-600
Ook van deze certificering gaan we afscheid nemen de komende maanden. Microsoft laat wel doorschemeren dat er voor deze certificering een vervangende certificering op de plek zal komen, maar laat nog niet precies weten welke dat is.

Voor deze certificering geldt wel dat er twee momenten in plaats van één zijn, tot wanneer het bijbehorende MS-600 examen beschikbaar is. Het examen is niet meer beschikbaar per 31 maart 2023 via alle test centers & Pearson Vue. Dit examen zal tot 31 december 2023 beschikbaar blijven voor werknemers die via het Microsoft Cloud Partner Program hun examens afleggen. Zij kunnen in het Partner Portal een toegangscode vinden voor het inboeken van het MS-600 examen.

Microsoft 365 Certified Security Administrator Associate | MS-500
De laatste certificering waar Microsoft afscheid van neemt is de Microsoft 365 Certified Security Administrator Associate certificering. Volgens Microsoft zit de kennis & vaardigheden ook in de overige Microsoft Security, Compliance & Identity trainingen verwerkt. Per 30 juni 2023 zal deze certificering het bijbehorend MS-500 examen niet langer beschikbaar zijn in het Microsoft portfolio.

Voor vragen of meer informatie met betrekking tot de wijzigingen en wat deze inhouden voor jou, neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Tel: 040 -2200 202 of info@dutchtrain.nl