Kent u alle Scrum rollen?

Er zijn meerdere Agile frameworks en Scrum is er daar een van. In de IT wereld wordt scrum regelmatig gebruikt maar wordt tegenwoordig ook steeds meer toegepast op Marketing, Sales en HR afdelingen. Maar wat is scrum nou precies?

Scrum is één van de Agile frameworks. Door middel van scrum wordt software ontwikkeld op een effectieve en flexibele manier. Dit gebeurt dan ook in teamverband.

Het teamverband bestaat uit zelf-organiserende teams. Deze zelf-organiserende teams bestaan uit scrum rollen en verschillende specialisten. Iedereen uit het team is betrokken bij het verdelen van taken, plannen en het tackelen van eventuele problemen.

Het team wordt begeleidt door de Scrum Master. De Scrum Master zorgt ervoor dat er efficiënt kan worden doorgewerkt en houdt aan het begin van iedere dag een ‘Daily Scrum’ meeting. In deze meeting beantwoordt ieder teamlid de volgende vragen: Wat heb ik gedaan? Wat ga ik doen? En wat zijn de problemen? Door deze korte meeting iedere dag wordt er veel kennis uitgewisseld en werken de teamleden nauw samen.

Naast de Scrum Master bestaat het team Scrum Developers. Dit team bestaat gemiddeld uit 3 tot 9 developers die uiteindelijk het werkend product leveren. Het opleveren van werkend stuk van het product gebeurt per sprint en iedere sprint duurt maximaal 4 weken. Hoeveel sprints er zijn verschilt per project.

Het team en de Scrum Master werken samen voor de Product Owner. De Product Owner is de schakel tussen de klant en het team wat het daadwerkelijke product gaat maken en zorgt ervoor dat de eisen en wensen van de klant worden verwerkt. Deze eisen en wensen worden user stories genoemd en staan op de product backlog. Daarnaast is er ook een sprint backlog. Op deze lijst staan de wensen en eisen met de hoogste prioriteit en wordt er verwezen naar een bepaalde sprint waarin aan deze taken gewerkt moet worden.

Maar wanneer wordt Scrum nou gebruikt? Vaak wordt het toegepast als de klant verwacht dat er nog veel veranderingen tijdens het proces moeten worden doorgevoerd. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de klant nog niet weet hoe bepaalde taken uitgevoerd dienen te worden en dus nog wil bijsturen.

DutchTrain biedt meerdere Scrum trainingen aan. De meest gevraagde trainingen vindt u onderaan de pagina. Een groot gedeelte van deze trainingen zijn ook beschikbaar in onze Education On Demand Omgeving. Daarnaast biedt DutchTrain ook trainingen aan op het gebied van projectmanagement.

Mocht u nog vragen hebben of een desbetreffende training niet kunnen vinden, neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs.