Er komen steeds meer tekorten op de arbeidsmarkt in meerdere sectoren. En daarbij wordt de vraag naar de juiste IT vaardigheden ook steeds groter. Artificial Intelligence is daar een belangrijk onderdeel van. Of je er nu over nadenkt om te starten in de IT of de keus al hebt gemaakt. Wij vertellen je welke IT vaardigheden het meest toekomstbestendig zijn voor 2024 en hoe jij je daar het beste op voor kunt bereiden.

10. Systems & Networking
Wanneer we in de toekomst kijken zullen het aantal banen voor netwerk professionals de komende 10 jaar groeien. Voor deze netwerk professional zijn de CompTIA Network+CompTIA Security+ en Cisco  Implementing and Administering Cisco Solutions | CCNA certificeringen een mooie start voor een carrière in de IT.

9. Cloud Computing
Met de corona pandemie nog op ons netvlies is dit een van de meest toekomstbestendige IT vaardigheid. Thuiswerken was een aantal jaar geleden sommige organisaties al een mogelijkheid maar na meerdere lockdowns is de vraag naar remote werken vanuit de cloud geen uitzondering meer. De AWS Certified Cloud Practitioner certificering zorgt voor de juiste cloud computing skills.

8. DevOps
De juiste vaardigheden leren met betrekking tot DevOps? Dan zijn de trainingen AZ-400 | Designing and Implementing Microsoft DevOps solutionsAWS DevOps Engineer Professional | DOP-C01 wel iets voor jou.

Met DevOps worden ontwikkelingsteams vaak verbonden met de operationele teams in organisaties. Vaak is er bij beide partijen een andere kijk op  het ontwikkelen, lanceren en ondersteunen van software. DevOps-engineers moeten scripttalen zoals PythonJava en JavaScript begrijpen.

7. Gegevensbescherming
Waar je ook om je heen kijkt overal is data en wordt data gecreëerd. Artificial Intelligence wordt een steeds groter onderdeel van ons dagelijks leven en AI wordt gevoed door data. Gegevensbescherming is van essentieel belang om verschillende redenen, en het heeft betrekking op het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gegevens. Maar wie zorgt dan dat al die data veilig is en er op de juiste manier mee wordt omgesprongen?

Een Functionaris voor Gegevensbescherming (FG), ook wel Data Protection Officer (DPO) genoemd, is een rol die is ingesteld om ervoor te zorgen dat een organisatie voldoet aan de wettelijke vereisten met betrekking tot gegevensbescherming en privacy. De taken van een Functionaris Gegevensbescherming kunnen variëren, maar over het algemeen omvatten ze: toezicht op wet- en regelgeving, advies, bewustmaking en opleiding, privacy Impact Assessments (PIA), toezicht op gegevensverwerking, communicatie met toezichthoudende autoriteiten, samenwerking met interne partijen en Functionaris voor contact met betrokkenen. De training Certified Information Privacy Professional & Certified Information Privacy Manager zijn goede training om kennis op te doen met betrekking tot de regels over gegevensbescherming.

Wil je jou kennis specifiek richten op Microsoft dan zijn trainingen SC-900 | Microsoft Security, Compliance and Identity Fundamentals en de training SC-400 | Microsoft Information Protection Administrator een goede certificering.

6. Cybersecurity
Een carrière in de cybersecurity is niet meer weg te denken. Zowel nu als in de toekomst. Er is voorspeld dat in 2025 er wereldwijd 3,5 miljoen vacatures zijn met functies in de cybersecurity sector. Cybersecurity is een breed vakgebied dat zich richt op het beschermen van computersystemen, netwerken en gegevens tegen ongeautoriseerde toegang, aanvallen en schade. Binnen cybersecurity zijn er verschillende belangrijke gebieden waar professionals zich op concentreren onder andere netwerkbeveiliging, endpointbeveiliging, informatiebeveiliging, incident response & forensics, beveiliging van applicaties en ontwikkeling, cloudbeveiliging en IoT beveiliging. De certificeringen Certified Network Defender (CND)Certified Ethical Hacker (CEH), Certified Information Security Manager | CISM & CompTia Security+ zijn van toegevoegde waarden om jouw netwerk te beschermen.

5. Projectmanagement
Projectmanagement omvat de planning, uitvoering en controle van projecten om specifieke doelen te bereiken binnen bepaalde beperkingen, zoals tijd, kosten en middelen. Een projectmanager is verantwoordelijk voor het coördineren van alle aspecten van een project. Project managers met IT vaardigheden zijn een toegevoegde waarde voor iedere organisatie. De komende jaren zullen er vele verschillende nieuwe applicaties worden gelanceerd die vragen om project managers met een technische achtergrond. Om de management vaardigheden een goede start te geven zijn de volgende trainingen een goede start: Project Management Professional, ITIL®4 Foundation, PRINCE2® Foundation, Agile Scrum Foundation, Certified Associate in Project Management (CAPM)® of één van de andere projectmanagement trainingen.

4. Software Development
Alles in de IT is gebouwd op software. Software is als het ware het fundament van de IT. Dat zorgt er voor dat er voor developers, testers en analisten de komende jaren nog tal van projecten klaar liggen. De AWS Developer Associate certificering zorgt daarbij voor een mooie start. Maar natuurlijk mogen hierbij de Microsoft Azure en Microsoft 365 certificeringen ook niet ontbreken.

Zoals hierboven al genoemd zijn ook bij software development de programmeertalen Java, Python en Javascript een belangrijk onderdeel hierin.

3. Machine Learning
In machine learning gaat het om het ontwerpen van algoritmen en modellen die computers in staat stellen te leren en taken uit te voeren zonder expliciet geprogrammeerd te zijn voor die taken. Kort gezegd verwijst machine learning naar het vermogen van computers om te leren van gegevens en ervaringen, en vervolgens deze kennis toe te passen om specifieke taken uit te voeren of voorspellingen te doen. JavaPython en JavaScript staan ​​bovenaan de lijst van populaire programmeertalen die kunnen helpen bij het opbouwen van een carrière in machine learning.

2. Data Science
Omdat AI een steeds groter onderdeel zal worden van ons leven, is de verwachting dat ook de vraag naar data scientists gaat groeien. Ook bij data science wordt gebruikt gemaakt van ruwe data die verwerkt moet worden tot data die mensen helpt om de juiste beslissingen te maken. De CompTIA Data + training is hierbij een goed startpunt.

Als data scientist heb je de taak om algoritmes te creëren waarmee je (complexe) relaties kunt ontdekken. Certificeringen die data scientist kunnen helpen bij het ontwikkelen of verbeteren van hun carrière, zijn onder meer programmeertalen zoals Python.

Wil je wat meer kennis opbouwen met betrekking tot data oplossingen, dan is de certificering Microsoft Azure Data Engineer Associate een goede toevoeging of de AWS Certified Data Analytics Specialty certificering.

1. Artificial Intelligence
Soms wordt er wel eens gezegd dat Artificial Intelligence de wereld gaat over nemen. Machines en systemen die zo geavanceerd zijn dat ze menselijke intelligentie kunnen nabootsen. Best eng of handig? Artificial intelligence komt nu al voor in ons leven maar zal de komende jaren een steeds grote rol gaan spelen. Op dit moment lijken de meeste van deze IT-professionals grotendeels van de week andere functies te vervullen, maar uiteindelijk met het vooruitzicht om fulltime AI-taken op zich te nemen.

Wil je kennis maken met AI, dan is de Microsoft Azure AI Fundamentals certificering een goede eerste stap. Deze training gaat in op de basisprincipes van kunstmatige intelligentie, machine learning, computervisie en taalverwerking. Wil hierna dieper op Artificial Intelligence in gaan, dan is de training AI-102 | Microsoft Azure AI Engineer Associate een goede toevoeging. Naast bovenstaande Microsoft trainingen kan ook de training Generative AI jouw de kennis geven met betrekking tot elk type kunstmatige intelligentie.

Dus waar wacht je nog op, ben jij klaar voor je toekomst?

Certificeren?
Weet je nog niet helemaal zeker welke certificering past bij de door jouw gevraagde IT vaardigheden of wil je je graag inschrijven? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, zodat jij klaar bent voor de toekomst. Tel: 040-2200 202 of info@dutchtrain.nl